24 april 2015 Cris Geurts

De onvoorwaardelijke verbinding van een kind met beide ouders

Er was eens een koning. Deze koning werd verliefd op een koningin, ze gingen trouwen, kregen een prachtige prins en ze leefden nog lang en gelukkig….. Dit zijn de mooie sprookjes waar onze kinderen mee opgroeien. Helaas verloopt het echte leven niet altijd zo sprookjesachtig. In het echte leven krijgen de koning en de koningin soms ruzie en willen ze niet meer samen in hun kasteel wonen. Voor de kleine prins verandert er dan veel. Hij woont niet meer in een kasteel met beide ouders maar wel blijft hij voor altijd verbonden met hen.

madEr is al veel geschreven over scheidingen en de effecten daarvan op kinderen. Waar ik mij in dit stuk op wil richten is de onvoorwaardelijke verbinding tussen ouders en kind en het effect hiervan. Elk kind bestaat voor 50% uit het DNA van de vader en voor 50% uit het DNA van de moeder, dat is een feit. Ook al zijn ouders gescheiden of is een van de ouders niet in beeld, een kind is uit liefde verbonden met beide ouders. Je kunt niet ontkennen wat er is. De verbinding blijft, net als de liefde.

Wanneer iemand iets naars zegt over je, word je geraakt. Wanneer je als ouder iets naars zegt tegen je kind over de andere ouder raak je het kind. Door de onvoorwaardelijke verbinding zeg je daarmee namelijk ook iets negatiefs over een gedeelte van je kind. Elk kind wil zich volledig geaccepteerd en geliefd voelen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat beide ouderdelen in het kind evenveel gewaardeerd worden.Wanneer de koningin de koning afkeurt en hem slecht afschildert tegenover de kleine prins, keurt zij feitelijk 50% van de prins af. De prins zal dit deel van zichzelf wegstoppen en het niet verder ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat dit grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling en het zelfbeeld van de kleine prins.

Een oudergedeelte dat ontkent of afgekeurd wordt kan in de pubertijd sterk gaan opspelen. Je kunt het vergelijken met een bal die onder water gedrukt wordt. Het kost veel moeite om de bal onder water te houden en uiteindelijk wil de bal altijd met veel kracht weer naar boven. Het ouderdeel dat ‘onder water gedrukt’ wordt wil ook altijd weer naar boven komen.

We kunnen onze kinderen niet altijd in een sprookje op laten groeien maar wel kunnen we ze laten voelen dat we ze voor 100% accepteren, waarderen en lief hebben. Wees daarom als ouder transparant over het bestaan van beide ouders en ben je bewust van de onvoorwaardelijke verbinding die je kind heeft met beide ouders. Respecteer deze verbinding door met respect over je ex-partner te praten. In elk ouderdeel zit iets positiefs, ga hiernaar op zoek en deel dit met je kind. Er is niets zo puur als de liefde van een ouder voor zijn/haar kind, laten we daarom deze pure liefde niet vermengen met onze eigen frustraties en gevoelens.