7 april 2015 Cris Geurts

HSP, wat is dat nou eigenlijk?

Leeglopen, overprikkeld raken, gevoelens overnemen: dit zijn termen die je tegenkomt wanneer we het hebben over hooggevoeligheid en hoog sensitieve personen (HSP). Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Is iedere HSP’er gevoelig voor dezelfde prikkels? Wanneer ben je hooggevoelig en hoe ga je daar mee om?


hsp

Ongeveer 20% van de mensen heeft een aanzienlijk gevoeliger zenuwstelsel. Deze mensen hebben meer moeite om prikkels uit hun omgeving te verwerken. Zij laten deze prikkels als het ware ‘binnen komen’ en kunnen hierdoor vermoeid of uit hun humeur raken.
Deze prikkels kunnen voor iedereen verschillend zijn. De een is gevoelig voor licht en zet, zelfs waneer het bewolkt is, het liefst een zonnebril op. Een ander is gevoelig voor geluid of drukke omgevingen en gaat het liefst shoppen op een doordeweekse dag. HSP’ers houden ervan om voor mensen te zorgen. Zelfs door de kleinste trilling in iemands stem kan een HSP’er oppikken dat het niet zo goed gaat met die persoon. Ook kun je vermoeid raken na sociaal contact. Hooggevoelige mensen pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Zij pikken emoties en energie├źn van anderen op. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn, vooral wanneer het gaat om negatieve emoties of energie├źn. Gelukkig zijn er veel manieren om met hooggevoeligheid om te gaan en om jouw hooggevoeligheid zelfs om te zetten tot een kracht.

Tagged: , , ,