15 april 2015 Cris Geurts

Complimenten geven, hoe doe je dat?

Het geven van complimenten aan je kind is belangrijk, dat is een ding dat zeker is. Het levert een grote bijdrage aan het zelfbeeld van je kind. Maar HOE geef je een compliment, en WAARVOOR geef je een compliment?

complimentenIk kom veel ouders tegen die (met de beste bedoelingen) hun kind prijzen om alles wat hun kind gedaan heeft: ‘Wat een mooie tekening heb je gemaakt, wat kun jij goed klimmen!’ Er zitten twee gevaren aan deze goedbedoelde pluimpjes. Enerzijds kan dit leiden tot onderpresteren. Waarom zou een kind veel moeite doen voor iets wat niet vanzelf gaat wanneer ouders toch alles mooi en fantastisch vinden? Een kind wordt op deze manier niet uitgedaagd en kan gemakzuchtig worden.

Anderzijds kan een kind afhankelijk worden van complimenten. Wanneer een kind thuis wordt geprezen om alles wat het kind doet dan zal hij/zij dit ook op andere plekken verwachten. Wanneer dit kind op school, op de bso of bij vriendjes niet op dezelfde manier wordt overladen met complimenten zal dit voor verwarring zorgen en zal dit kind denken dat hij/zij iets niet goed heeft gedaan. Dit kind kan zal constant bevestiging zoeken bij anderen: ‘Vind jij mijn tekening mooi?’ of ‘Kan ik goed slingeren aan het klimrek?’ Overladen met complimenten doet in dit geval dus af aan het zelfbeeld van een kind.

Hoe moet het dan WEL?

  • Geef een compliment over de inspanning en het proces niet over het resultaat. ‘Ik zie dat je ontzettend hard gewerkt hebt’.
  • Zeg dat je blij bent met het gedrag. ‘Ik zie dat je zelf je tas al hebt gepakt, wat goed zeg!’
  • Steun je kind onvoorwaardelijk als persoon, prijs daarom ook het kind los van het resultaat. ‘Wat ben je toch een doorzetter!’
  • Jouw kind is uniek, neem je kind zoals het is. Vergelijk je kind daarom niet met andere kinderen wanneer je een compliment geeft.
  • Wees oprecht en enthousiast wanneer je een compliment geeft.
  • Prijs een nieuw aangeleerde vaardigheid zoals: tanden poetsen, op de wc plassen.
  • Jong geleerd is oud gedaan. Geef je partner complimenten waar je kind bij is, zo leer je je kind dat complimenten geven erbij hoort.
  • Een compliment is positief, laat je compliment daarom nooit volgen door een negatieve opmerking. Bijvoorbeeld: ‘Waarom doe je dat niet vaker?’ of ‘De volgende keer kan het nog beter.’
  • Het mag ook wel eens niet lukken. Leer je kind om te gaan met frustratie door deze frustratie er te laten zijn en het te accepteren.

Hoe geef ik een compliment wanneer iets niet gelukt is?

  • Wees eerlijk wanneer je kind om een compliment vraagt. Wijs het kind niet af op het resultaat maar prijs de inspanning. ‘Ik zie dat je ontzettend hard je best hebt gedaan. Het is je nu nog niet gelukt om de bal in de hoepel te gooien maar met deze inzet lukt het je vast.’

 

 

Tagged: , ,