Workshop Peuterpuberteit

Een praktische en leerzame workshop voor meer begrip voor de peuterpuberteit

Schoppen, slaan, midden in de supermarkt krijsend op de grond liggen, gooien met alles wat ze in hun handen krijgen en luidkeels ‘NEE!’ roepen. Dat klinkt als de peuterpuberteit. Sommige peuters gaan rustig door deze periode heen en bij andere peuters knalt het behoorlijk. Dat maakt deze fase tot een uitdagende periode voor zowel peuter als ouder/professional. Maar wat is de peuterpuberteit eigenlijk precies, wat gebeurt er bij de peuter en misschien nog wel het allerbelangrijkste: hoe ga je er mee om?

Inhoud workshop
In deze workshop gaan we kijken naar de functie en oorzaak van peuterpuberteit-gedrag en wisselen we ervaringen uit. Je krijgt bruikbare tips aangereikt over hoe je om kunt gaan met dit uitdagende gedrag. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een driftbui, wel of geen ‘time-out’, wat doe je als je peuter slaat en welk effect heeft straffen? Je wordt geïnspireerd om wellicht op een andere manier en met meer begrip te kijken naar lastige situaties omtrent de peuterpuberteit. Aan het eind van deze workshop krijg je een handige hand-out mee zodat je alles rustig na kunt lezen.

Voor wie
Voor ouders/opvoeders, pedagogisch medewerkers, gastouders en overige professionals die met kinderen werken.

Wil je meer weten over deze workshop, de mogelijkheden of de kosten neem gerust contact met me op.

Cursus Heppie!? Kinderen & Emoties

Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen aan gedrag.
Kinderen zitten vol emoties en deze emoties hebben invloed op hun gedrag. Dit gedrag vinden we niet altijd even gepast of wenselijk. Als ouder/begeleider wil je graag dat je kind zichzelf mag zijn en zijn gevoel uit maar tegelijk wil je ook dat je kind rekening houdt met z’n omgeving. Dit kan best wel ingewikkeld zijn en dit kan regelmatig zorgen voor dilemma’s. ‘Mijn kind moet zich kunnen uiten maar dat hij een ander kind slaat in z’n boosheid vind ik niet acceptabel. Hoe ga ik hiermee om?’ Oftewel hoe geef je ruimte aan emoties en grenzen aan gedrag?

Waar het ene kind als vanzelf leert omgaan met al die verschillende gevoelens en emoties, zo laat een ander kind zich regelmatig overspoelen. Hierdoor kan een kind zich machteloos voelen en weet het niet hoe het hiermee om kan gaan. Juist deze kinderen krijgen vaak negatieve reacties op hun gedrag. Dit helpt hen niet om te leren omgaan met emoties. En dat is nou net wat kinderen te doen hebben; ze moeten nog leren omgaan met emoties en het is onze taak als opvoeder ze daarbij te helpen en ondersteunen.
Maar hoe? In deze cursus krijg je diverse handvatten aangereikt om zelf mee verder te kunnen, thuis of in je werk. De cursus vindt plaats in kleine groepen van max. 12 deelnemers.

Inhoud cursus
In 3 avonden van 2,5 uur krijg je bruikbare tips en word je geïnspireerd om wellicht op een andere manier te kijken naar lastige situaties.
We kijken naar de werking en functie van emoties en wat kinderen te leren hebben. Je leert o.a. hoe je kinderen kunt leren zélf ruzies op te lossen, je leert omgaan met angst en verdriet van een kind en krijgt tips voor het werken aan zelfvertrouwen. Je ontvangt een handige reader waar we mee gaan werken en waar je achteraf altijd op terug kunt vallen.

Voor wie
Voor ouders/opvoeders, pedagogisch medewerkers, gastouders, leerkrachten en overige professionals die met kinderen werken.

Investering
ZZP’ers en professionals:                       100 euro excl btw
Particulieren:                                            100 euro incl btw
Bij aanmelding van 2pers (of meer):     90 euro

Wil je meer weten over deze cursus of de mogelijkheden? Neem gerust contact met me op.
*Deze cursus is ontwikkeld door Susan van Asten van ROMEcoaching.nl

Workshop Kinderen & Emoties

De cursus ‘Kinderen & Emoties’ is er ook in verkorte vorm. Perfect om aan te bieden tijdens ouderavonden op scholen, kinderdagverblijven of gastouderbureaus.
Een praktische en interactieve workshop voor inzicht of deskundigheidsbevordering.

Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen aan gedrag.
Iedereen heeft emoties en ook kinderen zitten er vol mee en deze emoties hebben invloed op hun gedrag. Alle emoties mogen er zijn maar niet elk gedrag is gepast of wenselijk. Als ouder/opvoeder wil je graag dat je kind zichzelf is en zijn gevoel uit maar tegelijk wil je ook dat je kind rekening houdt met z’n omgeving. Dit kan best wel ingewikkeld zijn en dit kan regelmatig zorgen voor dilemma’s. ‘Mijn kind moet zich kunnen uiten maar dat hij een ander kind slaat in z’n boosheid vind ik niet acceptabel. Hoe ga ik hiermee om?’ Oftewel hoe geef je ruimte aan emoties en grenzen aan gedrag?

Waar het ene kind als vanzelf leert omgaan met al die verschillende gevoelens en emoties, zo laat een ander kind zich regelmatig overspoelen. Hierdoor kan een kind zich machteloos voelen en weet het niet hoe het hiermee om kan gaan. Juist deze kinderen krijgen vaak negatieve reacties op hun gedrag. Dit helpt hen niet om te leren omgaan met emoties. En dat is nou net wat kinderen te doen hebben; ze moeten nog leren omgaan met emoties en het is onze taak als opvoeder ze daarbij te helpen en ondersteunen.
Maar hoe? In deze workshop krijg je diverse handvatten aangereikt om zelf mee verder te kunnen, thuis of in je werk. De workshop vindt plaats in kleine groepen van max. 20 deelnemers.

Inhoud
In ca 2 uur gaan we in op de werking en belangrijkste functie van emoties. Hierdoor ontstaat inzicht en dat is de basis om anders te kunnen kijken naar kinderen die een (heftige) emotie laten zien. In deze workshop laat ik je kennismaken met wat kinderen te leren hebben en hoe je als ouder/opvoeder hier je bijdrage aan kunt leveren. Dit geeft meer begrip en daardoor meer rust. Je gaat naar huis met een aantal concrete tips waarmee je aan de slag kunt. Je ontvangt een handige reader zodat je achteraf alles nog eens rustig na kunt lezen.

Op een luchtige en positieve manier krijg je antwoord op:
– Hoe leer ik mijn kind (kinderen) omgaan met emoties?
– Hoe geef ik ruimte aan emoties en grenzen aan gedrag?
– Wat is het belang van emoties, waarom hebben we ze eigenlijk?
– Wat hebben kinderen (en wij) te leren rondom emoties?
– Hoe ga ik zelf met verschillende emoties om?
– Hoe leer ik kinderen ruzies oplossen?
– Welke praktische en leuke manieren kan ik inzetten om met mijn kind te praten over emoties?

Voor wie?
Voor ouders/opvoeders, begeleiders, pedagogisch medewerkers, gastouders, leerkrachten en overige professionals die met kinderen werken.

Wil je meer weten over deze workshop, de mogelijkheden of de kosten neem gerust contact met me op.

*Deze workshop is ontwikkeld door Susan van Asten van ROMEcoaching.nl